Home

Digitalisaatio etenee vain tekemällä – DIMECCin uusin LIFEX-ohjelma pureutuu huoltopalvelujen ja luotettavuuden kehittämiseen

DIMECC Oy on käynnistänyt uuden LIFEX-ohjelman, jonka tuloksena jo lähiaikoina muun muassa huoltohenkilöstön toiminnan tehokkuus nousee, vikojen korjaustoiminnan määrä vähenee ja värähtelyn aiheuttamat ongelmat vähenevät. Kaikki tämä tapahtuu kehittämällä ja hyödyntämällä digitaalisia malleja todellisuudesta. LIFEX-ohjelman kahteen projektiin osallistuu käynnistysvaiheessa 10 yritystä ja 4 tutkimuslaitosta. Projektit käynnistyivät syksyllä ja niiden yhteinen teemapäivä pidettiin tänään ystävänpäivänä Tampereella.

– Lähes kaikki digitalisaation haasteet liittyvät siihen, ettei digiosaaminen ole muuttunut käytettävyydeltään sellaiseksi, että kuka tahansa voisi sitä hyödyntää. Onneksi suomalaisessa koneenrakennuksessa on jo lähes kymmenen vuotta toteutettu DIMECC-ohjelmia, joiden kautta kulttuurimuutos on viety läpi. Emme vain ideoi ja tutki, vaan toteutamme järjestelmiä, joilla yritysten henkilöstön työ muuttuu helpommaksi, toteaa LIFEX-ohjelman päällikkö tekniikan tohtori Arto Peltomaa.

DIMECCin vaikuttavuus selvitettiin Tilastokeskuksen tekemällä analyysilla vuonna 2016. Kävi ilmi, että DIMECCin asiakkaat menestyvät kaikilla yritystalouden tunnusluvuilla mitattuna paremmin kuin vertailuryhmä eli yritykset samoilta toimialoilta, jotka eivät ole DIMECCin asiakkaita.

– Meyerin Turun telakasta tuli Suomen talouden kirkkain tähti suurelta osin sen ansiosta, että vuosina 2009-2013 huonoista ajoista huolimatta pystyimme panostamaan kehitykseen DIMECC-ohjelmissa. Kun osaamista oli kerrytetty, fyysiset investoinnit Turkuun saattoivat alkaa välittömästi omistajamme vaihduttua 2015, kertoi Meyer Turku Oy:n T&K-johtaja Kari Sillanpää koneenrakentajien Vaikuttajaforumilla Hämeenlinnassa 24.1.2017. Meyer osallistuu LIFEX-ohjelmaan.

– Wärtsilä haluaa olla edelläkävijä sekä teknologiassa että toimintatavoissa. Osallistumme lähes kaikkiin DIMECCin toimintoihin, koska ne suunnitellaan teollisuuslähtöisesti, ne ovat avoimia kaikille ja niitä johdetaan ammattimaisesti. Haluamme jatkossakin panostaa liiketoimintalähtöiseen tutkimukseen, se tuo moninkertaisesti takaisin T&K-panostukset sekä meille että valtiolle, toteaa LIFEXissä mukana olevan Wärtsilän teknologiajohtaja Ilari Kallio.

LIFEX-ohjelman uusi piirre on avoimuus ja ohjelma-ajan avonaisuus. Etukäteen ei ole päätetty, milloin ohjelma päättyy. Ohjelmaan voidaan liittää uusia projekteja ja nyt käynnistettyihin projektihinkin voi päästä mukaan, mikäli riittävä teollinen kiinnostus johonkin teemaan löytyy.

– Maailma kulkee kohti vähempää suunnittelua ja enempää tekemistä. Meillä tämä dynaamisuus on ollut kantava ajatus jo pitkään. Ekosysteemimme vaikuttavuus ja tehokkuus takaavat kiinnostuksen ja sisältö sekä työkalut valitaan kulloinkin tarkoituksenmukaisesti, kuvaa toimintamallia DIMECCin toimitusjohtaja Harri Kulmala

– Julkaisimme äskettäin S-Step -ohjelmamme loppuraportin. Yhden tutkimushaasteen ratkaisemisesta seuraa keskimäärin kolme uutta liiketoimintamahdollisuutta. LIFEX syntyi siksi, että tätä ideoiden tulvaa on vietävä eteenpäin. Digitalisaatio etenee vain tekemällä, ei suunnittelemalla, päättää Peltomaa.


Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Arto Peltomaa, DIMECC Oy, puh. 040-551 1434, arto.peltomaa(at)dimecc.com
Toimitusjohtaja Harri Kulmala, DIMECC Oy, puh. 040-840 6380, harri.kulmala(at)dimecc.com

DIMECC LIFEX -ohjelman osallistujat (tilanne 14.2.2017):
3DStudio, BRP, Eeedo, KONE, Konecranes, Meyer Turku, Sampo-Rosenlew, SimulOne, Vibrol, Wärtsilä, Aalto Yliopisto, Tampereen Yliopisto ja VTT.

 

Mikä on DIMECC?

DIMECC Oy yhdistää parhaan osaamisen teollisuudesta ja tutkimuksesta. DIMECC on rakennettu yhdistämällä kaksi Euroopan tehokkainta innovaatioalustaa, FIMECC ja DIGILE, joiden hallintokulut ovat olleet vain 3,5 prosenttia. Se on Euroopan ennätys. Yritysten arvioiden mukaan yksi innovaatio-ohjelmiin sijoitettu euro on tuottanut itsensä takaisin keskimäärin yli 20-kertaisesti. Se on ainutlaatuisen korkea luku. Ylivertaisen tuottavuuden luo yli 400 organisaation ja 2000 ihmisen osaaminen, jonka DIMECC kokoaa yhteen Suomen hyväksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *