Home

Meriliikenteen ohjauksen mukaantulo turvaa itseohjautuvien alusten kokeiluja

VTS Finland mukaan One Sea -ekosysteemiin

Meriliikennettä valvova Vessel Traffic Services Finland Oy (VTS Finland) tuo meriliikenteen hallinta- ja ohjauspalveluiden osaamista One Sea -ekosysteemiin. Suomen merialueilla liikkuu vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia merikuljetuksia ja lähes 20 miljoonaa matkustajaa. VTS valvoo meriliikennettä 24 tuntia vuorokaudessa. VTS Finlandin mukaantulo varmistaa turvallisuutta myös One Sean edistämään autonomiseen alusliikenteeseen.

 

Meriliikenteen digitalisaatiokehitys vaikuttaa myös VTS Finlandin toimintaan.
”Alusliikenteen ohjauksen turvallisuutta ja sujuvuutta viedään eteenpäin kasvavasti automaation ja digitalisaation tukemana. VTS Finlandin toiminnan keskiössä on hallinta- ja ohjauspalveluiden tarjoaminen siten, että se varmistaa väylillämme ulkomaankaupan ja kotimaan vesiliikenteen turvallisen ja häiriöttömän toiminnan. Digitalisaation ja automaation myötä toimintakenttä on tiivistymässä merellisiin ekosysteemeihin, joissa tieto liikkuu entistä aukottomammin mahdollistaen esimerkiksi kehittyvän ennakoivan riskientunnistamisen. Liitymme One Sea -ekosysteemiin, jossa DIMECC johtaa vaikuttavasti systeemistä muutosta”, kertoo VTS Finlandin järjestelmät ja palvelut -liiketoiminta-alueen johtaja Jouni Patrakka.

”On hienoa saada keskeinen meriliikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden toimija mukaan One Sea -ekosysteemiin. Meriliikenteenohjaus on turvallisen alusliikenteen keskeinen tekijä. Meriliikenteen digitalisoituessa ja automatisoituessa liikenteenohjaus kehittyy myös”, toteaa One Sean ekosysteemijohtaja Jukka Merenluoto DIMECC Oy:stä.

Merellistä yhteistyötä

VTS toimii tiiviissä yhteistyössä viranomaisten, satamien ja yhteistyökumppaneidensa kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Yhtiö on aktiivisesti mukana merialueen valvontaan, meritiedon käyttöön ja seurantaan sekä meriklusterin osaamisen kehittämiseen liittyvissä yhteistyökuvioissa.

VTS Finlandin tavoitteisiin kuuluvat kansainvälisen kehitystyön tukeminen sekä vaikuttaminen kansalliseen ja kansainväliseen säädösten kehitykseen.

”Meriliikenteen ekosysteemit edellyttävät merellisiltä toimijoita tiivistä yhteistyötä. VTS Finland on aktiivisesti mukana kehitys- ja yhteistyöhankkeissa, jotka liittyvät merialueen valvontaan, meritiedon käyttöön ja seurantaan sekä meriliikenteen hallinnan osaamisen kehittämiseen. Teemme osaltamme töitä sen eteen, että Itämeri pitää jatkossakin paikkansa yhtenä maailman kilpailukykyisimpänä alueena, jossa liikkuminen on sujuvaa, turvallista ja ottaa huomioon hauraan meriympäristön”, summaa Patrakka.

 

Vessel Traffic Services Finland Oy (VTS Finland) on valtionyhtiö, jonka tehtävänä on varmistaa turvallinen ja sujuva meriliikenne ja suojella meriympäristöä. VTS Finland on osa Traffic Management Finland -konsernia. VTS Finland ennaltaehkäisee alusliikenteen onnettomuuksia sekä niistä mahdollisesti syntyviä ympäristöhaittoja. Sen meriliikennekeskukset estävät esimerkiksi karilleajoja ottamalla yhteyttä aluksiin, jotka ovat ajamassa kohti matalikkoa. VTS tiedottaa aluksia muusta liikenteestä ja aluksen turvalliseen kulkuun vaikuttavista seikoista, kuten sää- ja jääolosuhteista sekä turvalaitevioista. Lisäksi se ohjaa liikennettä ja antaa tarvittaessa navigointiapua sekä ylläpitää turvallisuusradiotoimintaa.

 

One Sea -ekosysteemi on perustettu vuonna 2016 ja siinä toimialojensa globaalit johtajat edistävät tiiviissä yhteistyössä yhteistä tavoitettaan itseohjautuvasta meriliikenteestä. Kumppanit ovat ABB, Awake.ai, Cargotec, Ericsson, Finnpilot Pilotage, Kongsberg, Monohakobi, NAPA, Tieto, VTS Finland ja Wärtsilä. Yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Meriteollisuus ry, Suomen Varustamot Ry, Suomen Satamaliitto, Suomen Laivameklariliitto ry ja Royal Institute of Naval Architects. One Sea on avoin ekosysteemi, johon voivat liittyä kaikki, jotka aikovat tehdä autonomisesta meriliikenteestä liiketoimintaa. Rahoittajana toimivat osallistuvat yritykset sekä Business Finland. One Sea -ekosysteemiä johtaa DIMECC Oy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *