Home

PoDoCo-ohjelman kasvu jatkuu

Post Docs in Companies (PoDoCo) -ohjelman syksyn 2016 apurahakierroksella ohjelmaan haki mukaan ennätysmäärä tohtoreita. Vuoden 2016 aikana PoDoCo-ohjelman vuotuinen volyymi on kasvanut lähes miljoonaan euroon.

 

Taiteesta tiedettä ja tieteestä taidetta

PoDoCo-ohjelman syksyn 2016 apurahahakukierros oli menestys. Yhteensä 490 nuorta tai pian valmistuvaa tohtoria 42 eri tieteenalalta haki mukaan ohjelmaan. 43 eri toimialoilla toimivaa pk-yritystä ja suuryritystä halusi investoida tohtorin palkkaamiseen. Lopulta 14 nuorta tohtoria pääsi mukaan ohjelmaan.

Susanne Kumpulainen tutkii PoDoCo-ohjelmassa yhteistyössä Polar Electron kanssa aivosähkökäyrän käyttömahdollisuuksia yrityksen asiakaskohderyhmille. ”Olen tehnyt uraauurtavaa aivotutkimusta 10 vuotta. Graduopinnoissani syvennyin psykobiologiaan ja sitä ennen opiskelin teknillisessä yliopistossa sähkötekniikkaa. Olen erittäin innostunut mahdollisuudesta päästä soveltamaan laaja tieteellistä osaamistani osana yrityksen tutkimus- ja kehitysprojektia”, Kumpulainen kuvaa projektin lähtökohtia.

Mikko Laitinen tutkii yhdessä Recenart Oy:n kanssa luonnontieteellisten menetelmien hyödyntämistä taideteosten aitouden määrittelemisessä. Taiteen autentikointi on perinteisesti perustunut konossöörien tekemään teoksen silmämääräiseen arviointiin. Luonnontieteellisten menetelmien kautta voidaan merkittävästi parantaa arvioinnin luotettavuutta ja nopeutta. ”PoDoCo-hankkeessa teemme taiteesta tiedettä ja tieteestä taidetta”, tiivistää Recenart Oy:n toimitusjohtaja Tiina Koivulahti.

Eräs tohtorin palkkaavista yrityksistä on Kesko. ”Kansainvälinen kilpailu ja verkkokaupan yleistyminen on johtanut vähittäiskaupan alan murrokseen. Kesko pyrkii olemaan kehityksen kärjessä vauhdittamalla merkittävästi kehitystään digitaalisessa toimintaympäristössä. PoDoCo-ohjelman kautta tuoreiden tohtorien lahjakkuus ja osaaminen saadaan hyödynnettyä. Samalla pyrimme luomaan kilpailuetua datan ja analytiikan hyödyntämisestä”, analytiikkapäällikkö Kaisu Lahdensuu taustoittaa yhdessä tohtori Mohammad Tabatabaein kanssa toteutettavaa yhteishanketta.

 

PoDoCo-ohjelman vuotuinen volyymi lähes miljoonaan euroa

Vuoden 2016 lopulla Maa- ja vesitekniikan tuki ry ja Svenska Kulturfonden liittyivät mukaan PoDoCo-ohjelmaan. Molemmat säätiöt allokoivat vuonna 2017 ohjelmaan 112 000 euroa. Lisäksi PoDoCo-ohjelmassa jo mukana olevat säätiöt ovat ohjelman erinomaisen vastaanoton myötä lisänneet panostuksiaan.

PoDoCo-ohjelmaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska Kulturfonden, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö sijoittaen yhteensä ohjelmaan vuosittain lähes miljoona euroa. Tämä mahdollistaa arviolta 35 kokovuosiapurahan myöntämisen vuosittain.

 

Seuraava apurahahakukierros keväällä 2017

PoDoCo-ohjelman seuraava apurahahakukierros järjestetään 1.3.–13.4.2017. Ohjelmaan voi osallistua toimialariippumattomasti mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

 

PoDoCon syksyn 2016 apurahat myönnettiin seuraaville henkilöille:

 

Nimi Ala Investoiva yritys Apuraha (€) Säätiö
Carletti Claudio Kemian tekniikka KEMIRA Oyj 28 000 Maj ja Tor Nesslingin säätiö
Holmbacka Simon Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet Elisa OYJ 28 000 Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Katsigiannis Michail Teollisuustalous Magister Solutions Oy 28 000 Tekniikan edistämissäätiö
Khazraie Shoulaifar Tooran Kemian tekniikka Kiilto Oy 28 000 Tekniikan edistämissäätiö
Komulainen Jukka Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet Bittium Wireless Oy 28 000 Tekniikan edistämissäätiö
Kontturi Juha Biologia Medix Biochemica 28 000 Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Kumpulainen Susanne Terveystieteet Polar Electro OY 28 000 Liikesivistysrahasto
Laitinen Mikko Fysiikka Recenart Oy 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Lehtikangas Ossi Fysiikka Rocsole LTD 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Lehtonen Eero Elektroniikan tutkimusala GE Healthcare 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Ojala Marisa Kliininen lääketiede Ovumia Oy 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Pärnänen Tuomas Konetekniikka Synoste Oy 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Tabatabaei Mohammad Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet Kesko 28 000 KAUTE-säätiö
Yamamoto Akio Materiaalitekniikka Metsä Wood 14 000 Suomen Kulttuurirahasto

 

Lisätietoja:

PoDoCo-ohjelman päällikkö, Essi Huttu, DIMECC Oy, essi.huttu(at)dimecc.com, puh. 040 840 9259
PoDoCon johtoryhmän puheenjohtaja, Yrjö Neuvo, Aalto-yliopisto, yrjo.neuvo(at)aalto.fi
Toimitusjohtaja Harri Kulmala, DIMECC Oy, harri.kulmala(at)dimecc.com, puh. 040 840 6380

 

PoDoCo-ohjelman operatiivisesta toiminnasta vastaa elokuussa 2016 perustettu DIMECC Oy, joka yhdistää parhaan osaamisen teollisuudesta ja tutkimuksesta. DIMECC on rakennettu yhdistämällä kaksi Euroopan tehokkainta innovaatiojärjestelmää, FIMECC ja DIGILE, joiden hallintokulut ovat olleet vain 3,5 prosenttia. Se on Euroopan ennätys. Yritysten omien arvioiden mukaan yksi innovaatio-ohjelmiin sijoitettu euro on tuottanut itsensä takaisin keskimäärin yli 20-kertaisesti. Se on ainutlaatuisen korkea luku. Ylivertaisen tuottavuuden luo yli 400 organisaation ja 2000 ihmisen osaaminen, jonka DIMECC kokoaa yhteen Suomen hyväksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.