Home

AISA-projektissa vahvistetaan suomalaista teollisuusautomaatiota kehittämällä 5G- ja tekoälysovelluksia

Nokian Veturi-hankkeeseen kuuluvan projektin tuloksena Valmetin kenttälaitteiden paikantaminen ja valvonta helpottuu

 

kenttälaite

Valmetin koelaitoksella testataan tekoälyä hyödyntävää sovellusta, joka määrittää laitteen huoltotarpeen. Kuvaaja Mika Karaila/Valmet

Teollisuuden kilpailukykyä kasvatetaan tekoälyn ja huippunopeiden langattomien tietoliikenneyhteyksien avulla. Kehitystyötä tehdään parhaillaan Nokian vetämään Veturi-hankkeeseen kuuluvassa AISA-projektissa (AI based Situational Awareness), jossa on mukana muun muassa teollisuusautomaation ja -palveluiden globaali johtaja Valmet.

Tekoäly ja 5G-teknologia aukaisevat merkittäviä uusia mahdollisuuksia Valmetin automaatioliiketoiminnan päätoimialoilla. Uudet tuoteominaisuudet ovat elintärkeitä kasvusta ja markkinaosuuksista kilpailtaessa.

”Konenäköjärjestelmiä on käytetty teollisuudessa kymmeniä vuosia. Tekoälyteknologiat ja nopea langaton tiedonsiirto avaavat kuitenkin huimia uusia mahdollisuuksia video- ja kuvadatan hyödyntämiseen. Niiden avulla saadaan vähennettyä esimerkiksi sellu- ja paperitehtaiden käyttökatkoja. Erityisesti kenttälaitteiden paikantaminen ja niiden valvonta tulee helpottumaan, käyttäjät saavat tietoa laitteen kunnosta helposti vaikka puhelimeen. Yhteistyö Nokian kanssa helpottaa myös laitteiden ja prosessien etätukea. Uudet skaalautuvat monitorointiratkaisut auttavat meidän asiakkaitamme useilla toimialoilla tuottavuuden ja laadun nostossa”, toteaa kehityspäällikkö Mika Karaila Valmetilta.

Tekoälyä ja huippunopeita langattomia tietoliikenneyhteyksiä käyttäviä teollisuuden automaatiosovelluksia on kehitetty kolmivuotisessa AISA-yritysryhmäprojektissa kesäkuusta 2021 alkaen. Ensimmäisen vuoden tuloksia esiteltiin Tampereen yliopistolla järjestetyssä seminaarissa. Tulosdemonstraatioissa korostuivat erityisesti video- ja kuvavirtojen jalostaminen moderneilla koneoppimisen menetelmillä.

”Suomessa on vahvan automaatio- ja tietoliikenneosaamisen pohjalta erinomaiset lähtökohdat tekoälyteknologioiden ja 5G-teknologioiden hyödyntämiseen teollisuudessa. AISA-projektissa palaset ovat napsahtaneet kohdalleen poikkeuksellisen hedelmällisellä tavalla. Kovimmat tietoliikenne-, teollisuusautomaatio- ja tekoälyosaajat ovat yhdistäneet voimansa datan hyödyntämiseen uskovien teollisuussoveltajien kanssa. Ensimmäisen projektivuoden tulokset ovat ylittäneet odotukset ja tästä on hyvä jatkaa”, sanoo ohjelmapäällikkö Arto Peltomaa DIMECCistä.

AISA-projekti kuuluu Nokian vetämään Veturi-hankkeeseen, jonka partnereita ovat Nokia Technologies, Valmet Automation, Mirka, Insta Advance, Ficolo, Top Data Science ja Tampereen yliopisto. Hankkeen fasilitaattori on DIMECC. Hankkeen kokonaisbudjetti on 12 M€ ja sen rahoittavat Business Finland ja osallistujayritykset.

Valmet on globaalisti johtavia teollisuusautomaation ja palveluiden toimittajia sellu-, energia-, paperi- ja prosessiteollisuuden yrityksille sekä meri- ja kaasuteollisuudelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *