Home

”Euroopan on oltava yhtenäinen, Saksakaan ei pärjää yksin” – Globaali taistelu teknologiaherruudesta nostaa teollisuuspolitiikan EU-politiikan keskiöön

Malte Lohan, Orgalimin pääsihteeri, peräänkuuluttaa yhtenäistä Eurooppaa globaalissa taistelussa teknologiaherruudesta. Kuva: Akifoto, DIMECC Oy

Euroopan tärkein teollisuus ajaa voimakkaasti yhtenäistä Eurooppa. ”Teollisuuspolitiikka on tullut takaisin. Kansainvälinen valtataistelu Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on asettanut Euroopan asemaan, jossa toimivat vain vahvat yhtenäiset ratkaisut. Tämä nostaa teollisuuspolitiikan EU:n ytimeen ja tehtävää on paljon”, painottaa Malte Logan, EU:n teknologiateollisuuden eurooppalaisen kattojärjestön Orgalimin pääsihteeri. Lohan puhui tänään Suomen tärkeimmässä teollisuustapahtumassa MPD:ssä Tampereella.

Kun Orgalim puhuu, EU yleensä kuuntelee. Ainakin sen kannattaisi, sillä Orgalim edustaa 11 miljoonaa suoraa työpaikkaa ja 2000 miljardin euron liikevaihtoa, mikä vastaa koko Ranskan bruttokansantuotetta. Malte Lohan on Orgalimin pääsihteeri ja operatiivinen johtaja, hänellä on vahva viesti Euroopan kaikille johtajille.

“Euroopan on oltava yhtenäinen. Yksikään yhtiö tai valtio ei pärjää yksin. Edes Saksa ei selviä yksin”, alleviivaa Lohan. Lohan näkee Euroopan teollisuuden globaalina johtajana pitkällä aikavälillä, mikä on mahdollistettavissa vain rohkeilla päätöksillä ja uudella asenteella.

”Visiomme 2030 peräänkuuluttaa tarttumista innovaatiovetoiseen muutokseen. Tällä hetkellä emme tartu muutokseen. Olemme aivan liian huolissamme riskeistä, kun meidän pitäisi tarttua uusiin mahdollisuuksiin kuten 5G:hen kaksin käsin”, tähdentää Lohan.

Innovaatio on avain

Eurooppa voi varmistaa globaalin teollisen johtoasemansa vain mittavilla investoinneilla innovointiin, ja innovointia mahdollistavalla asenteella.

“Meidän täytyy omaksua teknologiset, yhteiskunnalliset ja ympäristöön liittyvät haasteet tulevaisuuden ajureiksi. Tämä sisältää uuden tavan mieltää teknologia joukoksi myönteisiä mahdollisuuksia, eikä uhaksi. Ihmiset on tuotava ytimeen”, määrittelee Lohan tavoiteltavan Euroopan tärkeimpiä rakennuspalikoita.

Suomen tehtävä osuutensa

Innovaatio on kirjoitettu vahvasti Suomen uuden hallitusohjelman tekstiin. Vahva Eurooppa on samaten korkealla Suomen hallituksen prioriteettilistalla.

“Tuemme täysin Orgalimin viestiä ja odotamme innolla miten tavoitteet muuttuvat todeksi uuden hallitusohjelman myötä. Suomen teollisuus on tarjonnut avointa innovointia kaikille halukkaille ja kykeneville P4.0-aloitteen kautta. Yksityisen ja julkisen innovaatiokumppanuuden public private partnership -mallissa on jo kolme p:tä, neljäs p tarkoittaa ihmistä, people. Tarjoamme osallistavaa ja samalla Euroopan tehokkainta innovointia ja toivomme hallituksen arvostavan sitä”, toteaa Harri Kulmala, Suomen teollisuuden tärkeimmän innovaatioekosysteemin DIMECC Oy:n toimitusjohtaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *