Home

FOSSA-hankkeessa kehitetään fossiilivapaita terästuotteita

Hiabin koukkulaite on maailman ensimmäinen fossiilivapaasta teräksestä valmistettu kuormankäsittelylaite. Se on kehitetty Suomessa.

Ensimmäinen Suomessa kehitetty SSAB:n fossiilivapaata terästä hyödyntävä sovellus on Hiabin valmistama MULTILIFT koukkulaite. Cargoteciin kuuluvan Hiabin koukkulaitetta on kehitetty FOSSA-hankkeessa (Fossil Free Steel Applications), joka rakentaa fossiilivapaata teräs- ja konepajateollisuuden arvoketjua terästuotannosta loppuasiakkaalle asti. Hanketta rahoittavat mukana olevat yritykset sekä Business Finland ja sitä fasilitoi DIMECC Oy.

SSAB valmistaa fossiilivapaan teräksen HYBRIT-teknologialla, joka eliminoi lähes kaikki hiilidioksidipäästöt teräksenvalmistusprosessissa. Fossiilivapaa teräs tulee saataville suuressa mittakaavassa vuonna 2026.

”SSAB haluaa tuoda fossiilivapaata terästä kaupallisia määriä markkinoille maailman ensimmäisenä teräsyhtiönä jo vuonna 2026. Avainasemassa valmistusprosessissa on yhdessä kumppanien kanssa kehitetty HYBRIT-teknologia. Prosessissa perinteisesti rautamalmipohjaisessa teräksessä käytetty koksihiili korvataan fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Lopputulos on ainutlaatuinen: maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka, jonka hiilijalanjälki on käytännössä olematon”, sanoo SSAB:n tuotekehityspäällikkö Pasi Suikkanen

FOSSA-hanke koostuu kolmesta pääaiheesta: fossiilivapaan teräksen arvoketju, kehittyneet teräkset ja sovellukset sekä virtuaalinen terästuotteiden valmistus.

FOSSA-hankkeessa on mukana neljä yritystä (SSAB Europe Oy, Cargotec Finland Oy, Fortaco Ostrobothnia Oy, Indalgo Oy), kolme tutkimusorganisaatiota (Oulun yliopisto, LUT-yliopisto ja Tampereen korkeakoulusäätiö sr) sekä in kind -yrityksiä. Kaksivuotisen FOSSA-projektin kokonaisbudjetti on noin 6 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin osuus on 3,26 miljoonaa euroa. Fossiilivapaan koukkulaitteen kehittämistä esiteltiin FOSSA-seminaarissa Tampereella.

Hiabin MULTILIFT Ultima koukkulaite on valmistettu fossiilivapaasta teräksestä. KUVA/ Hiab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *