Home

Konecranes sai DIMECC PRIZE 2022 -palkinnon

DIMECCin toimitusjohtaja Harri Kulmala (vas.) luovutti DIMECC Prizen Konecranesin tutkimus- ja innovatioyksikön johtajalle Matti Kemppaiselle ja vanhemmalle tutkimusinsinöörille Juhani Kerovuorelle. Ohjelmapäällikkö Seppo Tikkanen (oik.) kiitti Konecranesia tuloksekkaasta yhteistyöstä InDEx-ohjelmassa. Kuvaaja Kari Muranen

Vuoden DIMECC Prize 2022 -palkinnon sai Konecranes aktiivisesta osallistumisesta InDEx-ohjelmaan sekä muutenkin esimerkillisestä yhteiskehittämisestä ohjelmissa ja ekosysteemeissä.

DIMECC Prize on palkinto yritysten ja yliopistojen tutkimusyhteistyöstä. Sitä on jaettu vuodesta 2009. Kiertopalkinto on messinkinen, räjähdyssuojatun nosturin kantopyörä, jonka lahjoitti palkinnoksi Konecranes.

”Kantopyörä vie kääntyessään asioita eteenpäin ja tämä symboliikka sopii DIMECC-yhteistyöhömme mainiosti. Asioiden edistäminen teknologisten innovaatioiden kautta on aina ollut Konecranesilla arvossaan, sekä sisäisessä työssämme että yhteistoiminnassa kumppaneiden kuten DIMECCin kanssa. Yhteistyö muiden InDEx-osallistujien kanssa oli hedelmällistä ja otamme ylpeydellä palkinnon vastaan vuodeksi”, kertoo Konecranesin tutkimus- ja innovaatioyksikön johtaja Matti Kemppainen.

”Konecranes on esimerkillinen yritys yhteistekemisessä. Yhteistyöohjelmissa on aina riski, että yritykset ja tutkimuslaitokset jäävät toteuttamaan asioita omiin piireihinsä, mutta Konecranes on aktiivisesti ja aloitteellisesti mukana kehittääkseen asioita yhdessä muiden kanssa. InDEx-ohjelma oli hyvä esimerkki sitä, että edes Covid-19 ei saanut heitä siiloutumaan. Vaikka tehdasvierailut olivat silloin hyvin hankalia, pystyivät he toteuttamaan älytehtaan prototyypin yhdessä muiden teollisuusyritysten ja tutkimuslaitosten kanssa”, sanoo InDEx-ohjelman päällikkö Seppo Tikkanen DIMECC Oy:stä.

InDEx-ohjelmassa toteutetussa älytehtaan prototyypissä testattiin datanjakamista ja yhteisiä rajapintoja. Kokeilussa Konecranes, Danfoss ja Fastems integroivat toimintojaan samaan alustaan, joka toimi älytehtaan hajautetun ohjausjärjestelmän prototyyppinä.

Eri IoT-laitteet välittivät tietoa nosturille ja saamansa tiedon perusteella nosturi pystyi suorittamaan materiaalin siirtotehtäviä automaattisesti tarpeen mukaan. Fastemsin ja Danfossin laitteiden tuottaman datan siirrossa ja käsittelyssä hyödynnettiin eurooppalaista IDS-alustaa (International Data Spaces). Älytehdas oli samalla laajin IDS-alustan testi Suomessa ja Euroopassa.

Konecranes on yhtä lailla aktiivinen myös DIMECCin muussa yhteiskehittämisessä, kuten FAMN (Finnish Advanced Manufacturing Network) -ekosysteemissä.

Konecranesin tutkimus- ja innovaatioyksikön johtaja Matti Kemppainen ja vanhempi tutkimusinsinööri Juhani Kerovuori vastaanottivat DIMECC Prize -palkinnon keskiviikkona Espoossa. Vuosipalkinnon jakoi DIMECCin toimitusjohtaja Harri Kulmala yhtiön 15. vuosiseminaarissa. Teollisuuden yhdistyneeseen ja turvalliseen tulevaisuuteen keskittynyt seminaari järjestettiin yhdessä Business Finlandin kanssa Nokian Executive Experience Centerissä Espoon Karakaaressa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *