Home

Parempaa vaneria tekoälyn avulla

Raute kehittää InDEx-ohjelmassa AI-työkaluja kehittääkseen energiatehokkaampia vaneritehtaita

Vanerin ja viilupalkkien tehdaskokonaisuuksien maailmanlaajuinen toimittaja Raute kehittää AI-työkaluja, jotta se voisi tarjota asiakkailleen entistä energiatehokkaampia ja vähemmän hukkaa tuottavia ratkaisuja. Vanerin laatua voidaan parantaa, jos yksittäisiä viiluarkkeja pystytään seuraamaan tuotantoprosessin alusta loppuun.

Viiluarkkien matka puupöllistä vaneriksi vaatii monia vaiheita, joissa on vaikeaa ja kustannustehotonta käyttää tarroja tai muita merkintämenetelmiä yksittäisten viiluarkkien tunnistamiseksi. Näiden sijaan on kehitetty kameroiden ja tekoälyn avulla tapahtuvaa tunnistamista, joka on myös kustannuksiltaan halvempaa kuin esimerkiksi RFID-tunnisteiden käyttö.

Raute on kehittänyt prosessin seurannan ja säätämisen AI-algoritmia DIMECCin InDEx-ohjelmassa (Industrial Data Excellence), joka keskittyy datan jakamiseen ja hyödyntämiseen valmistavassa teollisuudessa.

Viiluarkkeja ennen ja jälkeen kuivausprosessin

Rauten vanerituotannon kehityksessä on keskeistä, että ylärivin märät viilut tunnistetaan alemmalla rivillä kuvatuista samoista neljästä, kuivausprosessin jälkeen kuvatusta viilusta. Kuva: Raute Veneer21-datasetti

Energian ja materiaalin säästöä

Tuotantoprosessin alussa ja lopussa kuvatut viiluarkit voidaan tunnistaa AI-algoritmin avulla ja näin pystytään saamaan tietoa prosessin aiheuttamista muutoksista yksittäisessä viiluarkissa. Tämän tiedon avulla voidaan säätää koneet niin, että saadaan aikaan optimaalinen lopputulos.

”Rauten tavoitteena on vähentää materiaalihukkaa merkittävästi. Kehittämällä näitä ratkaisuja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme kokonaisuuksia, jotka säästävät energiaa ja materiaalia”, kertoo Rauten analysaattorijärjestelmien teknologiapäällikkö Jyrki Pesonen.

Rauten yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa kehittämässä menetelmässä algoritmi tunnistaa viiluarkit 98,5 prosentin tarkkuudella.

InDEx-ohjelma digitalisoi teollisuutta

DIMECCin InDEx-ohjelma (Industrial Data Excellence) keskittyy digitalisoimaan Suomen teollisuutta ja rakentamaan datayhteisöä sekä yhteistä data-alustaa. Ohjelmaan osallistuvat Konecranes, Danfoss, Elekmerk, Fastems, HT Laser, PrimaPower, Raute, SSAB ja TietoEVRY. Akateemisia kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja VTT. InDEx-ohjelman rahoittavat Business Finland ja ohjelmaan osallistuvat yritykset yhdessä. Se on Intelligent Industry -ekosysteemin kehityshanke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *