Home

Suomalaisyrityksillä hyvät mahdollisuudet digivihreän siirtymän edelläkävijöiksi

Yritykset ovat pandemian jälkeen taas uskaltaneet investoida TKI-toimintaan

Toni Mattila

Twin Transition Day -tapahtumassa puhuneen Business Finlandin kestävän valmistuksen ohjelman johtajan Toni Mattilan mukaan teollisuus ottaa Suomessa kestävän kehityksen vaatimukset ja mahdollisuudet tosissaan. Kuvaaja: Kari Muranen

Suomalaisyrityksillä on valtava etulyöntiasema globaalin digivihreän siirtymän hyödyntämisessä, koska ne tuottavat jo nyt hyödykkeitä ja palveluita, joilla muut voivat merkittävästi vähentää hiilijalanjälkeään ja samaan aikaan nostaa tuottavuuttaan. Suomalaisten positiivinen hiilikädenjälki todettiin erittäin suureksi teollisuuden digivihreään siirtymään keskittyneessä Twin Transition Day -tapahtumassa, joka kokosi teollisuuden ja tutkimusmaailman avaintekijöitä yhteen. Esimerkkinä digivihreää siirtymää mahdollistavista laitteista päivän isäntä Kalmar esitteli fossiilivapaasti liikkuvia kontinkäsittelylaitteitaan Tampereen Ruskossa.

Business Finlandin, Kalmarin ja DIMECCin järjestämän päivän päähavainto oli se, että yritykset ovat pandemian alun aiheuttaneen lyhyen pysähdyksen jälkeen investoineet TKI-toimintaan vahvasti useilla eri aikajänteillä ja saavuttaneet loistavia tuloksia. Teollisuusyrityksiä kiinnostaa etenkin digivihreä siirtymä.

”Entistä tehokkaammat ja ympäristöystävällisemmät ratkaisut tuovat merkittävää etua kansainvälisessä kilpailussa”, toteaa Arto Keskinen Kalmarin Automation Solutions -liiketoimintayksiköstä.

Teollisuus kehittyy kestävästi

Business Finlandilla on tällä hetkellä kaksi ohjelmaa, joissa vihreän digisiirtymän asiat ovat olennaisen tärkeitä: Digital Trust ja Sustainable Manufacturing.

”Pystymme Business Finlandissa tukemaan valmistavan teollisuuden kehittymistä sekä rahoituksella että kasvun ja kansainvälistymisen asiantuntijapalveluilla. Tänään nähtiin, että teollisuus ottaa Suomessa kestävän kehityksen vaatimukset ja mahdollisuudet tosissaan”, sanoo Business Finlandin kestävän valmistuksen ohjelman johtaja Toni Mattila.

”Tämä porukka näyttää digivihreän siirtymisen mallia nimenomaan muuttamalla teknologiakehityksen kautta päästö- ja tuottavuusnormeja ilmastonmuutoksen torjumiseksi”, toteaa tapahtuman yhteydessä 14. vuosiseminaariaan viettäneen DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

”On huikeata luoda tulevaa parhaiden kanssa. Tilastokeskuksen luvut vuodelta 2021 osoittavat, että edelläkävijät ohjelmissamme ovat jatkaneet haastavista ajoista poikkeuksellista menestystään sekä kasvun että kannattavuuden osalta”, hän jatkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.