Home

Teollisuuden datanjaon ratkaisee yhteistyö ja luottamus

Illustration of AI in industrySuomen ensimmäinen teollisuuden datanjakopäivä, Industrial Data Sharing Day, kokosi teollisuuden ja tutkimusmaailman avaintekijöitä yhteen. Business Finlandin ja DIMECC:in järjestämän päivän yhteenveto oli se, että datanjakoon osallistuvat voittavat globaalissa kilpailussa. Suomella on erityisen suuret mahdollisuudet tässä luottamukseen perustuvassa liiketoiminnassa, koska meillä on sekä maailmanluokan tietoturvaosaamista että luottamukseen perustuva liiketoimintakulttuuri.

”Halusimme Business Finlandin kanssa tarjota teollisuuden datanjakamisen tapahtumalla aiheeseen liittyvän foorumin, sillä vahva kansallinen yhteistyöverkosto ja tuorein tieto siitä, missä yrityksissä ja tutkimuksessa mennään, on avain sille, että yksittäiset yritykset pääsevät etulyöntiasemaan myös kansainvälisesti”, toteaa DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala. Teollisuus haluaa myös aktiivisesti vaikuttaa EU:n linjauksiin.

”Teollisuudessa varovaisuus tietojen jakamisen suhteen liittyy pitkälti luottamuksen puutteeseen ja pelkoon siitä, että yritys tulee paljastaneeksi tietämättään jotain sellaista, joka vaikeuttaa toimintaa tulevaisuudessa. Lukuisat meneillään olevat kehityshankkeet teollisuuslaitoksissa maassamme todistavat sen, että tiedon voiman ja data-algoritmien luoma arvo on kyllä tunnistettu”, sanoo Business Finlandin kestävän valmistuksen ohjelman johtaja Toni Mattila.

Kehitystoiminta näyttääkin vielä tänä päivänä keskittyvän enimmäkseen yrityksen sisäiseen arvonluontiin. Tietolähteiden avaaminen koko arvoketjussa antaisi monia etuja kaikille arvoketjun osapuolille muun muassa tekoälyavusteiseen tuotannonohjaukseen tai vaikkapa toimitusketjujen hallintaan.

”COVID19-pandemian aiheuttama shokki maailmanlaajuisille toimitusketjuille teki selväksi, että nykyisiin toimintatapoihin tarvitaan merkittäviä parannuksia toimitusketjujen häiriönsietokyvyn parantamiseksi tämän mittaluokan häiriötilanteissa. Toimivat tiedonjakomallit toimitusketjujen joustavuuden parantamiseksi on vain yksi esimerkki teollisen tiedon jakamisen välittömästä arvosta. Mutta kuten edellä todettiin, alustatalouden muodostuminen teollisuudessa alkaa luottamuksen rakentamisesta kumppaneiden välille ja siitä meidän on aloitettava – viimeistään nyt”, Mattila toteaa.

Business Finlandilla on tällä hetkellä kolme ohjelmaa, joissa yllä mainitut asiat ovat olennaisen tärkeitä: AI Business, Digital Trust, and Sustainable Manufacturing.

Datasta kokonaisvaltainen kuva

Datanjakopäivässä esiteltiin niin suomalaisia kuin eurooppalaisia datanjakomalleja ja -ideoita. Näitä on syntynyt mitä erilaisempiin tarkoituksiin ja sekä pieninä startup -yrityksinä että suurina yhteenliittyminä. Datan jakamisella pyritään pohjimmiltaan siihen, että yhdistämällä dataa eri yrityksistä saadaan kokonaisempi kuva esimerkiksi materiaalien kierrätyksestä, toimitusverkoston tehokkuudesta tai asiakasarvoa luovista palveluista.

Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson kertoi alkuvuodesta tehdyn analyysin pohjalta, että teollisuuden tulisi nyt panostaa digitaalisten hyödykkeiden tuottamiseen ja julkisen sektorin olisi rahoitettava sellaisten yhteistarjoaman ekosysteemimäistä kehittämistä. Konecranesin johtaja Tapani Tilus esitteli, miten yrityksesssä oli pitkäjänteisen logistiikkaosaamisen kehittämisen ja uuden liiketoiminta-alueen analysoinnin jälkeen keksitty varastoja automatisoiva Agilon-järjestelmä. Raute Oyj:n toimitusjohtaja Tapani Kiiski puolestaan kuvasi, miten datanjakoon osallistuu yritys, jolla on juuret mekaanisessa puunjalostuksessa ja liian pienet kehitysresurssit toimia avautuvassa digimaailmassa yksin. Siksi Raute on hakeutunut aktiivisesti DIMECC:in hankkeisiin ja yhteistyöhön oman teollisuudenalansa verkostoissa. Sekä Konecranes että Raute ovat Intelligent Industry -ekosysteemin aktiivisia jäseniä. Ekosysteemi on lähtenyt Suomessa ensimmäisenä laatimaan Gustafssonin peräänkuuluttamaa datapohjaisen liiketoiminnan kehityspolkua. Yritystenvälisen datayhteistyön esimerkkejä saatiin DIMECC:in InDEx-ohjelman puitteissa tehdystä Prima Powerin ja Elekmerkin datanjakoalustasta, jota esitteli Prima Powerin Digital Solutions and Strategy Developer Valeria Boldashova.

Teollisuusyrityksissä tiedetään, että seuraavien vuosien kilpailukyky luodaan datan hyödyntämisestä.

”Teollisuuden seuraavien olympialaisten voitto menee datanjakoon osallistuvalle, onnittelut jo etukäteen”, toteaa datanjakopäivän yhteydessä 13. vuosiseminaariaan viettäneen DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *