May 19, 2025
Tampereella 4.–5. kesäkuuta järjestettävä Manufacturing Performance Days (MPD) kokoaa valmistavan teollisuuden huiput, päättäjät ja teknologiajohtajat keskustelemaan siitä, miten tekoäly muuttaa teollisuuden rakenteita, työn tekemistä ja liiketoimintamalleja.Tapahtuman pääteemana on ”Manufacturing in the Age of AI”, teollisuus tekoälyn aikakaudella, ja sen eri näkökulmia avaavat teollisuuden ja tutkimuksen eturivin toimijat Suomesta ja maailmalta.MPD luotaa valmistavan teollisuuden nykytilaa tekoälyn ja digitalisaation murroksessa sekä tarkastelee, miten uudet teknologiat ohjaavat tuotantoa kohti ketterämpää ja älykkäämpää tulevaisuutta.
Tekoälyn mahdollisuudet murroksen keskellä
Fastemsin toimitusjohtaja ja MPD:n puheenjohtaja Mikko Nyman avaa tilaisuuden. Professori Thomas Bauernhansl, Fraunhofer-instituutin valmistustekniikan johtaja, esittelee uuden bioälykkään valmistuksen ajattelun, jossa fyysiset laitteet, informaatioteknologia ja biotekniikka yhdistyvät. Valmistavan teollisuuden uusia mahdollisuuksia avaa myös Philippe Bartissol, joka vastaa Dassault Systèmesin valmistavan teollisuuden liiketoiminnasta.Euroopan komission robotiikan ja tekoälyn yksikön päällikkö Cecile Huet sekä CECIMOn pääjohtaja Filip Geerts tuovat esiin näkemyksiään tekoälystä ja geopoliittisten linjausten risteyskohdista. Kotimaista näkökulmaa aiheeseen antaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Minna Helle, ja kansainvälistä näkökulmaa laajentaa Karoliina Hagman (Accenture). Additive Manufacturer Green Trade Associationin (AMGTA) toimitusjohtaja Sherri Monroe kertoo kuulumisia Yhdysvaltojen teollisuudesta. Siemensin tekoälyratkaisuja hyödynnetään sen tehtaissa ympäri maailmaa, ja Siemens AG:n tehdasautomaatioyksikön toimitusjohtaja Rainer Brehm tuo esiin tuoreita ratkaisuja yhtiön tuotantoympäristöistä.
Ihmisen rooli ja kestävä tuotanto
Leena Pöntysen (Teknologiateollisuus) vetämässä osuudessa keskustellaan siitä, miten tekoäly muuttaa työn rakenteita ja ihmisen asemaa osana älykästä tuotantoa. Harri Valpola (System2AI) ja Tuomas Syrjänen (Futurice) haastavat kuulijat pohtimaan, millaisia taitoja ihmisiltä tulevaisuuden työelämässä vaaditaan – ja mihin ihmistä ylipäänsä enää tarvitaan tekoälyn kehittyessä. Vastuullisuusteemassa Kalle Lepolan (SelectAM) vetämä 3D-tulostusta ja tekoälyä yhdistävä osuus osoittaa, miten uudenlaista ja resurssiviisasta tuotantoa voidaan rakentaa. Liina Vahala (Meyer Turku) tarkastelee teemaa laivateollisuuden ja nollapäästöisten ratkaisujen näkökulmasta, kun taas Maria Antikainen (Sandvik) tuo mukaan koneenvalmistajan mahdollisuudet. Mukaan otetaan myös datan näkökulma: Ossi Talvitie (Noux Node) pohtii, missä ja miten laskentaa kannattaa toteuttaa energiatehokkuuden näkökulmasta, ja Kimmo Koski (CSC) valottaa huipputason tekoälyinfrastruktuurin tuomia mahdollisuuksia LUMIn ja AI Factoryn valossa.
Tekoäly automaatiossa ja uuden liiketoiminnan ajurina
Tapahtuman toisena päivänä syvennytään teollisuusautomaation ja tekoälyn käytännön rajapintaan. Karoliina Partasen (Teknologiateollisuus / AI Finland) vetämässä sessiossa tarkastellaan, miten tekoäly voi vaikuttaa koko automaation elinkaareen – ei vain prosessien optimointiin, vaan jo suunnitteluvaiheen ratkaisuihin, tarkastuksen suunnitteluun ja tuotannon jälkeiseen analytiikkaan. Fabian Bause (Beckhoff), Henri Korpi (Elisa), Janne Honkonen (Advian), Juha Päivike (Wärtsilä) ja Thomas Stammeier (Device Insight / KUKA Digital) keskustelevat eri näkökulmista, kuten laadukkaasta datasta, tuottavauusvaikutuksista ja riskeistä.Teollisuusautomaatiokeskustelua viedään eteenpäin yksittäisten ratkaisujen tasolta kohti laajempaa ajattelua ja uudenlaista liiketoimintaa. Heli Helaakosken (VTT), Hai Sunin (ABB), Tero Hottisen (KONE), Toni Sormusen (Unikie ) ja Viivi Villa-Nuottajärven (Valmet) käsittelyssä tekoäly mahdollistaa korkeamman jalostusasteen valmistuksen ja avaa ovia erilaisille tuotteille, palveluille ja liiketoimintamalleille.
Uuden ajattelun airuet
MPD:n lopuksi ravistellaan perinteistä valmistavan teollisuuden ajatusmaailmaa. Emma Storbacka (Avaus), Michael Gylling (Relex Solutions), Ville Voipio (Vaisala) ja Andrew Lynch (IMR) vievät valmistavan teollisuuden tekoälyajattelun uusille urille, ratkaisemaan ongelmia, joiden luultiin olevan ratkaisemattomia ja viemään ajatukset sinne, minne valmistavan teollisuus ei ole ennen kulkenut. Viesti tulevaisuuteen on selvä: kilpailuetua saavat ne, jotka uskaltavat ajatella uudella tavalla ja kulkea teollisuudessa aiemmin tuntemattomia reittejä.
Yhdeksännen kerran järjestettävän MPD-tapahtuman kumppaneihin kuuluvat Beckhoff Automation, Dassault Systèmes, DIMECC, Fastems, Reaktor, Siemens, Tampereen yliopisto, Teknologiateollisuus, VTT, AIKA-ekosysteemi, CSC, EIT Manufacturing, Elisa Industriq, Escaltech, Itävallan ilmasto-, ympäristö-, energia-, liikkuvuus-, innovaatio- ja teknologiaministeriö, KUKA Digital, M-Files, Netum, Noux Node, Ponsse, Smartom, Teamviewer, Top Data Science, Advian, Bosch Rexroth, Brightly Works, Comatec, Delfoi, Digiyritysneuvota, Fujitsu, EAGLE, HiQ, IFM, Innofactor, Konepajakoulu, Knowit, PLM Group, Reboot Skills, Robocoast, Sofigate, Snowflake, SusTool, Teaching Factory Competence Center, Treon, Unikie, Vincit, Wapice, Data Design, Fliq Oy, Lenz, Mastos, Missing Link, PipeCloud, Resoniks, Select AM, Spogen.ai ja Topaasia.
Tapahtumaa tukevat Tampereen kaupunki, Tampereen kauppakamari, Suomalais-saksalainen kauppakamari ja eurooppalaiset valmistavan teollisuuden yhteistyöverkostot ManuFuture, EFFRA, Cecimo ja A.Spire.
Manufacturing Performance Days ”Manufacturing in the Age of AI” Tampere-talossa 4.–5. kesäkuuta 2025.
