Home

Blogi: Mitä tekoälylle kuuluu?

Tekoäly on ollut kuumimpien teknologiatrendien joukossa ja hypekäyrien aallonharjalla jo useita vuosia. Suomen ensimmäinen tekoälystrategian tiekartta julkaistiin syksyllä 2017. Nyt on sopiva aika kysyä, ovatko odotukset täyttyneet ja juhlapuheet muuttuneet teoiksi. 

DIMECCin Tampereen konttorilta katseltuna viime vuosien AI-kehityksessä on paljon positiivisia piirteitä. Lähiseudun isot koneenrakentajat kuten Cargotec, Glaston, John Deere Forestry, Sandvik, Valmet ja monet muut ovat lisänneet panostuksia data-alueelle ja työ tuottaa tuloksia. Kokeiluista ja prototyypeistä on edetty tuotteisiin ja palveluihin, jotka lisäävät kilpailukykyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Isojen koneenrakentajien reippaat AI-askeleet eivät ole erityinen yllätys. Niillä on tyypillisesti pitkä, kymmenien vuosien kokemus digitalisoinnista ja monin paikoin hyvät perustukset entistä kehittyneemmille ratkaisuille.

Pienet ja keskisuuret yritykset kiinnostuvat tekoälystä

Myös pk-yritysten mielenkiinto dataan ja tekoälyyn on hyvässä kasvussa. DIMECC järjesti yhteistyössä SYK:n ja Nokia Technologiesin kanssa Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella AI-aamu seminaarisarjan, jonka kokoontumisiin osallistui kahden vuoden aikana yli 1000 henkeä. Näissä seminaareissa pk-yritykset, suuret yritykset ja tutkimusmaailma kohtasivat hedelmällisellä tavalla. Rohkaisevia tarinoita riitti ja niitä jaettiin avoimesti. Pirkanmaan laajuinen AI-heräämö hanke vahvisti myös AI-tietoisuuden nousua pk-sektorilla. Puolen päivän koulutuksiin osallistui 85 yritystä ja palaute oli erittäin positiivista.

Tutkimus ja koulutus keskeisessä roolissa

Keskeinen osa Suomen tekoälystrategiaa on ollut tutkimuksen ja koulutuksen edistäminen. Tekoäly onkin ollut yksi Business Finlandin fokusalueista viime vuosina.  Julkisrahoitteiset yritysryhmäprojektit ja ekosysteemit ovat olleet tärkeitä katalysaattoreita teollisuuden AI-kehityksessä. Yhteistyö ja kokemusten jakaminen kiihdyttävät kiistatta tällaisen uuden, nopeasti kehittyvän teknologian omaksumista ja hyödyntämistä. DIMECCin johtamassa kaksivuotisessa Midas-hankkeessa oli tamperelaisista yrityksistä mukana Glaston, Novatron ja Nokia Technologies. Hiljattain käynnistyneessä AISA-hankkeessa paneudutaan erityisesti AI:n ja 5G:n soveltamiseen teollisuudessa. Tamperelaisyrityksistä mukana ovat Insta, Valmet Automaatio ja Nokia.

Suomi sijoittuu AI-vertailuissa kärkipäähän

Suomi on sijoittunut monissa kansainvälisissä AI-vertailuissa varsin hyvin. Esimerkiksi Global AI Indexissä Suomi sijoittuu mainiosti (12/62) kärkipäähän. Tässä arvioinnissa Suomi saa kiitosta juuri tuosta 2017 laaditusta strategiasta ja tiekartasta. Onko tekoäly nyt sitten Suomessa hallinnassa ja homma hoidettu? Ei todellakaan. Ensiaskeleet ovat rohkaisevia, mutta mahdollisuuksiin on tehty vasta pintaraapaisu. Tekoäly on teollisen tuotekehityksen aarreaitta vielä vuosikausia. Se vaatii erityishuomiota niin vauhdissa olevilta pioneereilta kuin niiltä, jotka eivät ole vielä heränneet.

 

 

 

 

 

 

Ohjelmapäällikkö Arto Peltomaa, DIMECC Oy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *